Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BARKAN, zorlu coğrafyaları geride bıraktı!

Türk Savunma Sanayii, son yılarda insansız hava, kara ve deniz araçları ile mühimmat sistemleri alanlarında önemli atılımlar yapıldı. Bu araçlardan biri olan BARKAN önemli bir mesafeyi kaydetti. İşte Türkiye’nin askeri savunma alanında kullanılan insansız kara aracı BARKAN’ın yaptığı mesafe ve özelikleri.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2024 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.teknolojihaberleri.com.tr/
BARKAN, zorlu coğrafyaları geride bıraktı!

BARKAN, bin kilometreyi geride bıraktı!

HAVELSAN tarafından geliştirilen BARKAN, kar ve çamurlu sahalarda başarılı oldu. Bin kilometrelik mesafeyi sorunsuz bir şekilde kat eden araç, zorlu arazi koşullarında dahi kesintisiz operasyon gerçekleştirme kabiliyetini gösterdi. Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda çalışmalar devam ediyor. Otonom insansız kara araçları, zorlu görevlerde modern teknolojinin bir çözümü olarak karşımıza çıkıyor. Bu araçlar, uzaktan kontrol veya sensör sistemleri aracılığıyla çevreyi algılayarak keşif, gözetleme ve mühimmat taşıma gibi görevleri insansız olarak yerine getiriyor. Farklı boyut ve konfigürasyonlarda geliştirilen insansız kara muharebe araçları, birçok görevi yerine getirebilecek özelikler ile geliyor.

BARKAN özelikleri

HAVELSAN, modern harp sahasının ihtiyaçlarına karşılık HAVELSAN BARKAN’ı tasarlayıp üretti. BARKAN, operasyon başarısının arttırılması, kayıpların önlenmesi ve operasyon maliyetlerinin düşürülmesi başta olmak üzere birçok alanda saha personelinin yardımcısı olacak gibi. Geleceğin operasyon alanlarında uzaktan kontrol ve otonom görev özelikleri ile donatılan BARKAN, askeri birliklerin yakın görev arkadaşı olacak. BARKAN’ın sürü alt yapısı sayesinde başka kara ve hava araçları ile tek bir merkezden kontrol ediliyor. Sahip olduğu üstün otonomi özellikleri ve farklı faydalı yüklerin entegre edilebileceği modüler tasarımı sayesinde çok amaçlı görevlerde kullanılabiliyor.

HAVELSAN Ürün Geliştirme Direktörü Veysel Ataoğlu, BARKAN ile ilgili şunları söyledi:

“Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının çizdiği misyon doğrultusunda HAVELSAN olarak çalışmalarımızı yoğun şekilde yürütüyoruz. Bu kapsamda otonomi ve komuta kontrol yazılımlarında iyi bir noktaya geldik. BARKAN projesi bu anlamda bizim için önemli bir referans noktası oldu. HAVELSAN’ın bu yazılım kabiliyetlerini önümüzdeki dönem birçok platform üzerine entegre etmek için çalışma yürütüyoruz. Robotik ve otonom sistemler alanında önümüzdeki dönemde daha fazla yeniliğe öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bunun bir sonucu olarak önümüzdeki günlerde HAVELSAN’ın geliştirdiği yazılım kabiliyetlerini sahada birçok platformla göstermeyi planlıyoruz.“

BARKAN teknik özellikleri

Özellik Açıklama
Azami Hız 12 km/s’nin üzerinde
Motor Güç Sistemi Elektrikli
Operasyon Süresi 8 saat
Destek Güç Ünitesi Opsiyonel, hibrit
Faydalı Yük Opsiyonları Farklı görevlere uygun
Yapı Modüler, bakım kolaylığı
Gözetleme 360°
Operasyon Zamanı Gece ve gündüz
Konum Belirleme GPS/GNSS
Arazi Kabiliyeti Yüksek
Ortak Operasyon Hava ve deniz araçları ile

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.