Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay zeka ulusal tehdit mi?

ABD Başkanı Joe Biden, Ekim ayında yapay zeka şirketlerinin geliştirdikleri yapay zeka dil modellerini denetleme kararı aldı. Buna göre Google, OpenAI gibi yapay zeka dil modeli geliştiren firmalar denetim altına alınacak. ABD yapay zeka teknolojisi ve geniş dil modellerinin yanlış eğitilmesini ulusal bir tehdit ve güvenlik sorunu olarak görüyor. Bu anlamda ABD yapay zeka yasası çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.teknolojihaberleri.com.tr/
Yapay zeka ulusal tehdit mi?

Yapay zeka dil modelleri ulusal tehdit mi? ABD yapay zeka yasası çıkardı

ABD Savunma Üretim Yasası önceden hazırlık yapsa da Joe Biden’ın sahte sesiyle telefon aramaları bardağı taşıran son damla oldu. Seçim güvenliğini tehdit eden bu girişim sonrası ABD yapay zeka dil modelleri için harekete geçti. Yasaya göre Google, OpenAI gibi LLM yani geniş dil modeli geliştiren şirketler bu yasa kapsamında denetime tabii olacak. Buna göre firmaların geliştirdikleri her yeni geniş dil modeli için güvenlik verilerini ABD ile paylaşması gerekiyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, yapay zeka şirketleri dışında ABD merkezli büyük bulut şirketlerine de yasayla bazı sorumluluklar geldiğini açıkladı. Buna göre Microsoft, Amazon ve Google gibi şirketlerin bulut hizmeti üzerinden dış kaynaklı yapay zeka firmalarına hizmet verip vermediğini de kontrol edecek.

ABD’nin özellikle Rusya, Çin ve Kuzey Kore gibi ulusal tehdit olarak görülen ülkelerin yapay zeka yoluyla kritik bilgilere ulaşmasından endişeli. ABD bu anlamda şirketlerin bu hizmetlerinin içeriğini ve verilen bilgileri de denetleyecek. Bildiğiniz gibi AB, yapay zeka için geniş kapsamlı bir yasa hazırlığında. ABD ise 2021 yılında ulusal savunma üretimini artırmak için çıkarılan yasaya yapay zekayı da eklemiş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.